Colitis ulcerosa


Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. De ziekte komt alleen voor in de dikke darm (het colon). Het is een chronische inflammatoire darmziekte, net als de ziekte van Crohn. In het Engels worden deze ziektes Inflammatory Bowel Diseases of IBD genoemd.

Colitis ulcerosa begint altijd in de endeldarm en kan zich uitbreiden naar de dikke darm. Bij de meeste patiënten zit de ontsteking in het linkerdeel van de dikke darm, het ‘dalende’ deel. Een klein aantal mensen heeft colitis alleen in de endeldarm; dit wordt proctitis genoemd. De oorzaak van de ontsteking is onbekend. Waar bij de ziekte van Crohn kleine, op zichzelf staande plekjes in de darmwand ontstoken raken, die soms dieper worden of zich uitbreiden naar andere plaatsen, vloeien bij colitis ulcerosa de ontstekingen samen en zitten er geen gezonde plekken tussen. Wel blijven bij colitis ulcerosa de ontstekingen meer aan de oppervlakte, in het slijmvlies. Het verloop van colitis ulcerosa verschilt per persoon en is onvoorspelbaar. De ene periode kun je veel klachten hebben, terwijl er ook perioden kunnen zijn met weinig of geen klachten.

Colitis ulcerosa komt veel voor. Er zijn op dit moment ongeveer 55.000 mensen met een chronische darmontsteking. Hiervan hebben ongeveer 30.000 mensen colitis ulcerosa. Colitis ulcerosa kan op elke leeftijd ontstaan. Meestal wordt de diagnose gesteld tussen het vijftiende en veertigste levensjaar. Jaarlijks komen er ongeveer vijftienhonderd patiënten met colitis ulcerosa bij.

Meer informatie vindt u op de website van de CCUVN.